Grå starr

Grå starr, medicinskt känd som katarakt, är en synnedsättning som främst påverkar äldre människor. Den kännetecknas av en grumling av ögats lins, vilket hindrar ljus från att passera fritt till näthinnan och resulterar i gradvis försämrad syn. Grå starr kan uppstå på grund av faktorer som långvarig exponering för starkt solljus, tidigare ögonskador, andra ögonsjukdomar, och vissa mediciner.

I det tidiga stadiet av grå starr kan symptom inkludera bländning och dimmig syn. Det är vanligt att uppleva en gradvis synnedsättning, och det är vanligt att båda ögonen påverkas. Det finns ingen medicinsk behandling för grå starr; istället är gråstarroperation den enda effektiva metoden. Efter en sådan operation botas grå starr helt och återkommer inte.

Grå starr är främst förekommande hos äldre människor, med en särskilt hög incidens bland dem över 80 år. Andra möjliga orsaker inkluderar rökning, ögonskador, svår diabetes, brist på vissa vitaminer, och långvarig användning av kortison. Det finns också ärftliga former av sjukdomen.

Symptom på grå starr

När din lins har blivit grumlig får du som regel besvär med synen. De vanligaste symtomen på grå starr är:

  • Disig och suddig syn
  • Försämrat färgseende (färger kan upplevas som gulbruna)
  • Lätt att bli bländad
  • Känslighet för starkt vitt ljus
  • Du ser dubbla eller svagare konturer
  • Försämrat mörkerseende

Eftersom ålder är den främsta riskfaktorn för grå starr, är det klokt att regelbundet undersöka din syn hos en optiker, särskilt om du är över 40 år. Om du misstänker att du har grå starr, bör du kontakta din vårdcentral eller en ögonmottagning för en närmare undersökning.

Undersökning

Diagnosen grå starr görs vanligtvis genom en ögonmikroskopisk undersökning av linsens tillstånd och en bedömning av näthinnan för att utesluta andra potentiella orsaker till synnedsättningen. Kontakta oss så vägleder i dig med ditt ärende.

Gråstarroperation

Gråstarroperation är den mest effektiva behandlingen för grå starr. Under denna operation ersätts den grumliga linsen med en konstgjord lins. Operationen utförs vanligtvis med lokalbedövning och tar i genomsnitt cirka 15 minuter. Det är normalt att synen kan vara suddig efter en ögonoperation de första dagarna innan synen återhämtar sig helt. Patienter kan uppleva en känsla av skav i ögat och kan därför använda receptfria smörjande ögondroppar för att lindra obehag. Dessutom ordineras ögondroppar för att förhindra inflammation och svullnad på gula fläcken, det är därför viktigt att följa doseringsanvisningarna.

Om du har opererat båda ögonen är det viktigt att ha separata flaskor till varje öga för att minimera risken för kontamination.

gråstarroperation